Králova řeč




Když byl Anýz ležák, jehož největším umem bylo břinknout do plastového řetězu, který bezdůvodně řval většinou ve 3 v noci, tak jsem se modlila (občas nahlas): ať už, proboha, mluvíš a dokážeš mi říct, proč řveš!!!

Nevím, kdy a jak se to stalo, ale Anýz má asi největší slovní zásobu z celé MŠ, učitelky se rozplývají, a já tak přebíhám mezi puboši ve škole, jejichž vyjadřování a reakce mě stojí asi tak 80% energie ve výkonu, a hvězdou Anýzem, který si právě a dost důrazně utváří svou osobnost, při čemž naráží na moje „býčí zásady“.

Je několik momentů, kdy nejen, že se moje slova míjí účinkem, ale tak nějak podivuhodně odplynou, zašumí a odfouknou se, případně zametou pod sofa.

1.       VYDRŽ. Následuje buď zopakování jejího požadavku po 376. Nebo vzdorovitější „ale já nevydržím!“

2.       NELÍTEJ. Myslím, že v trase 3+1 našeho bytu je nepřekonatelný šampion, co do rychlosti, tak do počtu naběhaných km.

3.       CHCEŠ NA ZADEK?! Odpověď je většinou záporná, ovšem v činech to vidět není.

4.       TY MĚ NESLYŠÍŠ? Vzácnou podobu s kočičím chováním pozoruju už od miminka. Aneb kapka kočičí ignorace každý den v malých či větších dávkách.

5.       PROSÍM TĚ, UKLIĎ SI TY HRAČKY. Viz předchozí věta.

6.       TY SE DNESKA NEBUDEŠ PŘEVLÍKAT??! Je fakt, že některé argumenty, proč zůstat celý den v pyžamu, bych vzala za své, nemít na přesun domov-školka-práce 15min.

7.       CO BYLO VE ŠKOLCE? Buď následuje ticho, nebo věta: já jdu sebrat tu šišku, případně věcná odpověď: NIC.

8.       NECHCEŠ RADŠI… ?(zde si doplňte nějakou neobtížnou, časově nenáročnou, tichou a čistou činnost). V případech tak 100/1 si vždycky vybere aktivitu, jejíž příprava trvá 20minut, průběh 5,5 a úklid hodinku až hodinku a půl.

9.       POSPĚŠ SI. Zde je několik variant. Nutnost nočníkování, sbírání všech naturálií, co jenom lemují chodníky a cesty, skákání do kaluží (s nebo bez gumáků), chůze po obrubníku, dočtení/dokoukání nejdelší pohádky na světě.

10.   PROČ MĚ ZLOBÍŠ? Sama jsem si tuhle otázku vyhodnotila jako vyloženě řečnickou, tudíž na ní většinou nečekám odpověď, ale vždycky ji položím snad jenom proto, aby věděla, že jsem zvídavá matka a zajímají mě motivy jejího chování.


Jsem ráda, že jsem pedagogicky plodná nejenom v práci, ale i doma. Je radost vidět plody své práce v přímém přenosu :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fat boy slim

Teorie všeho

Bobule